08-11-03

Een bos vol met bomen ...

Voor de opbouw naar volgend seizoen toe moest het deze week volgens mijn planning een intensievere trainingsweek worden. Een trainingsschema is ingedeeld in bepaalde cyclussen met de ene week al intensiever dan de andere.

Maandag een conditietraining om deze intensiever te maken ... in tijdsduur kon ik ze nu al niet echt veel langer maken ... train immers al een uurtje en half ... heb ik af en toe de weerstand een tandje zwaarder gezet voor een minuutje of vijf en soms tien ... mijn hartslag ging daardoor wel een beetje omhoog maar nog steeds binnen de aanvaardbare grenzen.

Dinsdag om af te wisselen ... krachttraining. Spijtig genoeg heb ik mijn quadriceps overbelast ... 't was mijn eigen fout ... dat heb je als je verder traint wanneer je spieren al laten voelen dat het genoeg is ... maar ja was nog maar net begonnen en zonder veel gewicht. Heb er woensdag wel voor in mijn voeten gekregen van Bart, de kine ... het was trouwens behoorlijk pijnlijk toen hij de getroffen zone aan het masseren was.

Ik heb hem dan ook meteen raad gevraagd welke oefeningen ik als vervanging mag doen voor deze waarmee ik ze vrijwel direct overbelast. Dan kan ik met deze aan de slag totdat mijn spiertjes eraan gewend zijn en ik het eens opnieuw kan proberen. Nu ik toch bezig was ook hulp gevraagd hoe ik best mijn trainingsschema kan uitbouwen wat betreft krachttraining want er waren toch nog een aantal punten waar ik niet uit was. Ik begin stilaan de bomen in het bos weer te zien.

Je moet je krachttraining immers afstemmen op het doel dat je voor ogen hebt ... wil je trainen voor sprint wat in onze sport een 300 meter of 500 meter is dan moet je vooral je kracht trainen minder aantal herhalingen en zwaardere gewichten maar aangezien hiervoor naar mijns inziens te weinig wedstrijden doorgaan en in onze categorie al helemaal niet vind ik het zinloos om je te richten op het korte werk. Bovendien is explosiviteit al iets wat je van nature moet in je hebben.

Ik kom hiervoor alleszins niet in aanmerking en ben zowat verplicht me te richten op het langere werk en hopelijk ben ik ooit nog eens conditioneel voldoende sterk om marathon te gaan rijden. Voorlopig houden we het nog bij afstanden tussen de 3 en 10 km.

Het komt hierop neer hoe langer de afstanden hoe groter het aantal herhalingen maar ook hoe lichter de gewichten dit om het uithoudingsvermogen van de spieren te trainen. Ik ben deze druk bezig geweest om het juiste gewicht te bepalen per toestel.

Eens gevonden doen we 3 reeksen van 30 herhalingen met een minuutje rust ertussen. Ook nog van belang is dat je de te trainen spiergroepen afwisselt ... benen ... armen ... buik of rug en dan opnieuw benen en vergeet vooral niet dat alle spieren getraind moeten worden om een evenwicht te hebben in je lichaam.

23:21 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.